Kamerlid & Schepen
Kruimelpad
Federale overheid loopt hopeloos achter met installeren zonnepanelen op overheidsgebouwen
Hoewel regering-De Croo zich in de markt probeerde te zetten als 'de groenste regering ooit', hinkt ze hopeloos achterop op vlak van zonnepanelen op haar eigen overheidsgebouwen. Dat blijkt uit parlementaire vragen van Kamerlid Bert Wollants. Van bij het begin van de regeerperiode ondervroeg Wollants staatssecretaris Mathieu Michel (MR) om hem tot actie aan te manen. Het resultaat is echter bedroevend: de Regie der Gebouwen blijkt begin 2023 nog steeds geen idee te hebben van de staat en oriëntatie van de daken en evenmin zicht te hebben op de elektrische installaties. Dat dit exact hetzelfde antwoord is dat Wollants begin 2021 kreeg van dezelfde staatssecretaris maakt het helemaal tenenkrullend.
“Terwijl de hele wereld in het afgelopen jaar inzette op zonnepanelen om de energiekosten te drukken, vond de federale regering het niet nodig dit ernstig te nemen”, geeft Wollants aan. “De groenste regering ooit is eerder de traagste regering ooit. De regering-De Croo claimt 300 miljoen euro aan investeringen in zonnepanelen aan te trekken op de federale overheidsgebouwen, maar ze zetten niet eens een halve stap om dat ook te realiseren. Een staatssecretaris die zich al twee jaar verschuilt achter een totaal gebrek aan kennis bij de Regie der Gebouwen is daar het beste voorbeeld van.”
Eerst zien, dan geloven
Voor Wollants is het duidelijk dat de daden van de regering bleek afsteken bij de goednieuwsshow die men tracht te verkopen. Staatssecretaris Michel deed alvast een nieuwe belofte om in 2023 wel werk te maken van zonnepanelen bij de federale overheid. Kamerlid Wollants heeft er echter weinig vertrouwen in: “Dit soort beloftes hebben we al een keer gehoord. Eerst zien en dan geloven.”
Onaanvaardbaar
Dat is trouwens niet het enige pijnpunt voor staatssecretaris Michel: de Regie der Gebouwen heeft daarnaast nog steeds geen volledig zicht op de energieprestaties van haar patrimonium, dat bleek eerder uit een parlementaire vraag van Kamerlid Tomas Roggeman. Dat wil zeggen: geen centraal overzicht van de gebouwen met enkele of dubbele beglazing, geen idee waar er met welke soort warmtebron wordt verwarmd en gebouwen zonder EPC-certificaat. “Al van in 2020 klopt onze fractie in het parlement op deze nagel, maar de eerste audit zal op zich laten wachten tot maar liefst 2030. Dat is onaanvaardbaar voor een overheid die het goede voorbeeld hoort te geven.”