
Al twintig jaar energie verspild aan discussiëren
De wet op de kernuitstap legde destijds een einddatum vast voor de sluiting van de zeven Belgische kerncentrales en verbood de bouw van nieuwe nucleaire capaciteit. De voorbije twintig jaar werd de wet al meermaals aangepast, onder meer om sommige centrales langer open te houden. Zo besliste de regering eerder al dat Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open blijven, mede onder druk van de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen.
“Kernenergie is niet langer uitgesloten”
“Het is niet door de wet te wijzigen dat er plots een kerncentrale staat”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Maar we schaffen de wet op de kernuitstap af en heropenen een weg die werd afgesloten door de regering-Verhofstadt. Deze regering maakt de wereld duidelijk dat kernenergie een toekomst heeft in dit land. Het uitsluiten van die technologie is niet meer van deze tijd.”
Hoge Raad voor energiebevoorrading komt er nog dit jaar
Wollants bevestigt ook dat de Hoge Raad voor energiebevoorrading dit jaar wordt opgericht, zoals voorzien in het regeerakkoord. Die raad moet met adviezen komen en erop toezien dat er de volgende jaren voldoende energie voorhanden is.